• Yhteydenotot sähköpostitse.
    Kontakt via email.


  • Voit seurata Sommarbackaa myös täällä:
    Du kan följa Sommarbacka också här:

    Pinterest
    Facebook
    Instagram
    Bloglovin
    Blogit.fi




  • Tervetuloa Sommarbackaan

    Sommarbacka on meidän pieni ja rakas paikka saaristossa jossa elämme lapsiperheen arkea.

    Täällä sisustetaan, suunnitellaan, leivotaan, hoidetaan puutarhaa ja nautitaan elämän pienistä hetkistä sekä unelmoidaan.

    Olen Janina, reilu kolmekymppinen äiti ja vaimo, koulutukseltani sisustussuunnittelija. Intohimoni on sisustaminen, tehdä arjesta kaunista ja säilöä ne pienimmätkin hetket muistoiksi sydämeen.


    Kaikki kuvat ovat omiani ellen ole toisin maininnut. Ethän lainaa kuviani ilman lupaani. Kiitos.

    Välkommen till Sommarbacka

    Sommarbacka är vårt lilla älskade ställe i skärgården var vi lever en barnfamiljs vardag.

    Här inreder, bakar, planerar och drömmer vi samt gräver lite i trädgården och njuter av livets små stunder.

    Jag är Janina, över trettio, mamma och fru, utbildad inredningsdesigner. Min passion är att inreda, se det vackra i vardagen och göra även de allra minsta stunderna till ett minne i hjärtat.


    Alla bilder är mina egna, om jag inget annat nämnt. Du lånar dem väl ej utan mitt lov. Tack.


RAPEAT SÄMPYLÄT | FRASIGA SEMLOR

18.1.2015

































Sunnuntai heipat!

Viikonlopuissa on parasta rauhalliset aamut ilman aikatauluja ja silloin on myös mukava syödä vähän erilaisempi aamiainen kuin arkena. Olen nyt muutaman kerran tehnyt meille näitä sämpylöitä ja ajattelin jakaa ohjeen täälläkin, vaikka se ehkä monelle onkin jo tuttu. Parasta näissä sämpylöissä on rapea kuori ja pehmeä sisus. Plussaa on myös se että taikinan voi tehdä edeltävänä iltana jääkaappiin kohoamaan ja sitten vaan aamulla paistaa tuoreita sämpylöitä aamupalapöytään.


Rapeakuoriset sämpylät

7,5 dl vettä
25-30 g tuorehiivaa 
(tai 1,5 pss kuivahiivaa, silloin vesi lämmintä, itse tein kuivahiivalla)
1,5 rkl suolaa (en laittanut itse ihan niin paljon)

Sekoita hiiva ja suola veteen, lisää jauhot isolla lusikalla/kauhalla ja sekoita.

1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kokojyväjauhoja (itse laitoin ruishiutaleita)
n. 10 dl vehnäjauhoja

Taikinaa ei tarvitse vaivata vaan sekoitus puuhaarukalla riittää ja taikina jää hieman löysäksi. Peitä kulho liinalla tai leivinpaperilla ja laita se jääkaappin yöksi kohoamaan. Lusikoi taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja huiskuta päälle vähän jauhoja sekä tee sämpylöihin ristiviilto. Paista 230C asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Rauhallista sunnuntaita.

----------

Hej söndag!

Det bästa med veckoslut är lugna och sköna morgnar utan tidtabeller och då är det också roligt att göra i ordning en lite annorlundare frukost än vid vardagen. Jag har nu några gånger gjort dessa goda semlor åt oss och tänkte dela med mig av receptet, fast det kanske är bekant för många redan. Det bästa med semlorna är att dom får en frasig yta och är mjuka inuti. Extra plus är också att degen är så enkel, man kan göra den kvällen innan och ställa den i kylskåpet och jäsa till följande morgon, då det bara är att grädda semlorna till frukostbordet.

Receptet är av Sikke Sumari.

Frasiga semlor

7,5 dl vatten
25-30 g färsk jäst
(eller 1,5 påse torrjäst och då skall vattnet vara varmt, använde själv torrjäst)
1,5 msk salt (själv använde jag en litet mindre mängd)

Blanda jästen och saltet i vattnet, tillsätt mjölen med en stor slev.

1,5 dl rågmjöl
1,5 dl fullkornsmjöl (jag använde rågflingor)
ca. 10 dl vetemjöl

Degen behövs inte knådas utan det räcker med att man rör om den med en slev eller trägaffel. Degen blir lös i konsistensen. Täck skålen med en kökshandduk eller ett bakplåtspapper och ställ den i kylskåpet för att jäsa under natten. Sätt upp degen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Strö över litet mjöl och skär ett kryss i semlorna. Grädda dom sedan i 230C i ca.30 minuter.

Ha en skön söndag.


| Seuraa Sommarbacka.fi: | Facebook | Instagram | Pinterest |
Jaa Facebook Jaa Twitter Jaa PinterestJaa Google Plus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti